МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА КАРТАТА

IMY_logo_300x100

Международната година на картата е световно честване на картите и тяхната значима роля в целия свят. Благодарение на подкрепата на Организацията на обединените нации, Международната Година на Картата предоставя възможности за демострация, следене и включване в областите на изкуството, науката и технологиите за създаването и използването на карти и географска информация.

На специално създадения интернет сайт можете следите актуална информация и всички дейности по Международната година на картата.

Картографско студио ДавГЕО подкрепя инициативата и ще постави логото на своите издания за 2015-2016 година.

Защо Международна година на картата ?

Целите на Международната година на картата са:

 • направа на карти, достъпни за граждани и ученици в глобален мащаб,
 • демонстриране как картите и атласите могат да се използват в обществото,
 • показване как информационните технологии  могат да се използват за получаване на географска информация и производство на собствени карти,
 • представяне на различни видове карти и картографски продукти,
 • представяне на техническото разработване на картни и атласни произведения,
 • показване на необходимостта от устойчиво развитие на географските информационни инфраструктури,
 • увеличаване на броя на кандидат-студентите по картография и свързаните с нея дисциплини.

Международната година на картата се превърна в запазена марка за картографиране. Тя също така лансира значимостта на Международната Картографска Асоциация, за да открои нейната мисия в международен аспект. Освен това, Международната година на картата е условие да се даде възможност на партньорите-членове на Международната Картографска Асоциация да рекламират своите картографски услуги. Остава надеждата, че Международната Година на Картата ще способства за по-голяма достъпност сред обществото на картите и техните последици върху живота.

Към кои целеви групи е насочена „Международната година на картата“?

Целевите групи на Международната Година на Картата са…

 • широката общественост,
 • учениците,
 • специалистите и
 • държажните служители.

Кога ще се проведе Международната година на картата?

Международната година на картата ще бъде открита официално на конференцията на  Международната Картографска Асоциация в Рио де Жанейро през август, 2015 г. и след това ще продължи до декември, 2016 г. Разбира се, подготовката започва по-рано, особено по отношение на дейностите касаещи  международния конкурс за детска карта на света  „Барбара Петченик“ .

Българската Картографска Асоциация организира 9-и  национален конкурс за детска карта на света на тема „Моето място в съвременния свят” като част от Международния конкурс за детска карта на света „Барбара Печеник” 2015. Инициативата се проведе със съдействието на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН и Университета по архитектура, строителство и геодезия. На 27.02.2015 г. бяха наградени победителите в конкурса.

От 2015 г. стартираме изработката на нова поредица туристически карти (очаквайте скоро информация на нашия сайт) , с които се надяваме да допринесем за популяризирането и достъпността до качествени картографски продукти.

Posted in:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.